mandag 20. april 2009

Har hesteskoen forsvunnet?

Da jeg stod til konfirmasjon for 15 år siden, var det "hesteskoen" som rådet når det gjaldt borddekking og dekorasjoner. Til bordkort skeiet vi ut og jeg malte millioner av bittesmå blomsterkrukker, som vi senere satte plastikkblomster oppe i. Utrolig kult, syntes jeg...

Foto: www.mydreamwedding.ca

Som alt annet her i samfunnet, har heller ikke "borddekkingskunsten" unnsluppet trendkarusellen. Idag kan det virke som om hesteskoen har fått fyken. De runde bordene med de høye kandelaberene, elegant og overdådig pyntet med hvite stoler rundt, har tatt over. Helst 10-12 personer rundt hvert bord, ikke 6, det er for få. Hva skjedde? Hvordan kunne denne trenden toge inn og gjøre bord og servietter til en av de største utgiftene i et bryllup?

Mye har skjedd de siste tiårene. Med gode lønninger og lav rente, kom et forbrukssamfunn utenom det vanlige. En helt vanlig fest, kunne ende opp med innleid kokk, egen bartender og leid festlokale. I beste (...eller verste...) fall ble et eventbyrå satt på saken, og til en forholdsvis dyr prislapp kunne gjestene sitte i et lokale/partytelt trukket i hvitt stoff, med lysekroner i taket, runde og herskapelig pyntede bord på et nyslipt parkettgulv. Og jeg må nok si meg enig: Det er jo lekkert!

Foto: www.linensalacarte.com.au / www.freewbs.com

Mange nordmenn har med årene fått råd til å gjøre som amerikanerne og leier inn en bryllupsplanlegger eller gir et eventbyrå ansvaret for å lage en flott og tidsriktig fest. Dette er selvfølgelig svært tidsbesparende for brudeparet, men ikke nødvendigvis fullt så økonomisk og personlig. Ikke et vondt ord om bryllupsplanleggere eller eventbyråer! De er virkelig Guds gave til mange fortvilede festplanleggere og sørger for at servitører, kokker, dekoratører og musikere til enhver tid har nok å gjøre.

Når det er sagt, kan man enkelt lage nydelige pyntede bord og en fantastisk fest, helt uten profesjonell hjelp:
  • Det meste kan leies hos firmaet DEN FLYVENDE TALLERKEN. De holder til i Oslo, men alt fra servise og glass til bord og stoler kan leies og fraktes dit man selv ønsker. De tilbyr blant annet runde bord fra 150-250 kr. pr. stk., og bankettstoler til kr.50,- (eller 90 kr. pr stol med hvitt trekk).
  • Svært mange hotell er i besittelse av både runde bord og bankettstoler. Kanskje de kan lånes eller leies? Det skader aldri å spørre! Glem ikke duker til bordene!!!
  • Ønsker du hvite trekk på stolene? Selv den tristeste klappstol kan forvandles med herskapelig eleganse ved hjelp av et hvitt stoltrekk! BRUDEPIKENE leier ut slike trekk til 50 kr. stk. 
  • Finnes det en billig stoffbutikk i nærheten av der du bor? Kjøp noen hundre meter transparent hvitt stoff og heng det fra taket og ned langs veggen i ditt festlokale. Dette stoffet kan med enkelhet belyses dersom du har leid inn lys og lyd til festen. Amerikansk og herlig!
  • Velassorterte blomsterbutikker leier ut lysestaker og dekorerer dine bord. Enkelte interiørbutikker tilbyr det samme. Glem ikke å kjøpe stearinlys/kubbelys/telys.
Og sim-sala-bim! Der var et herskapelig pyntet festlokale på plass. 

Foto: www.linensalacarte.com.au

Vil dette si at hesteskoen er borte for alltid?
NEI, NEI og NEI!
Det finnes MANGE gode grunner til å velge bort de runde bordene. 

Runde bord trenger plass - MYE PLASS!
Har du et trangt festlokale, kan du bare glemme det. Gjestene får rett og slett ikke plass. Et lokale som vanligvis kan dekke til 130 gjester ved hjelp av hestesko-formen, kan max ta ca 70-80 personer ved runde bord. Runde bord krever helst et stort kvadratisk rom (....med mindre antallet gjester ikke er lavt selvfølgelig!) dersom det ikke skal bli trangt om plassen. 250 kr pr bord, vel... Ikke dyrt, men et stort pengesluk om du trenger 10 stk med 100 tilhørende bankettstoler. Tusenlappene flyr fort!

Hesteskoen kan derimot lages av hagebord, kjøkkenbord og klappbord. Du kan dekke med helt vanlige damaskduker og få plass til en mengde gjester på liten plass. Perfekt! Intimt og sosialt - og nesten gratis! 

Foto: www.erlingsmat.blogspot.com

Nok engang vil den enkeltes smak og lommebok råde! Men hva gjør vel det? Fest blir det uansett!

....selvom jeg drømmer om at mine gjester skal sitte side om side rundt et bord hvor alle ser hverandre like godt og praten går lett.... Skal bare sjekke kontoen først! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar